REGNEEKSEMPEL
“To ostesmørbrød om dagen iløpet av ett år.”
For å beregne utslippene av drivhusgasser fra ostesmørbrødene har vi regnet med følgende data:
- Mengde brød per skive: 35 g
- Mengde smør (80% fett) per skive: 7,5 g
- Mengde ost (28% fett) per skive: 15 g
- klimaavtrykk per brød: 1,2 kg CO2 per kg bröd
- klimaavtrykk: 17,1 kg CO2 per kg smør
- klimaavtrykk ost: 11,6 kg CO2 per kg ost
Først beregnes hvor mye brød smør og ost som forbrukes totalt iløpet av ett år. Beregningen viser at det går med 25.6 kg brød, 5,5 kg smør og 11 kg ost (35 g brød x 2 x 356, 7,5 g smør x 2 x 365, 15 g ost x 2 x 365).
Så beregnes utslippet av drivhusgasser ved å multiplisere den totale mengden brød, smør og ost med klimaavtrykket til de respektive matvarene. Beregningen viser at det slippes ut 252 kg CO2, som har blir avrundet til 250 kg på kortet (25,6 kg brød×1,2 kg CO2 per kg brød + 5,5 kg smør×17,1 kg CO2 per kg smør + 11 kg ost×11,6 kg CO2 per kg ost).
Klimaavtrykket for brød, smør og ost inkluderer utslipp av drivhusgasser fra oppfostringen av kyr, dyrkningen av korn (inkludert fôr til kyrne), produksjonen av mellomprodukter, fordeling og transport. I klimaavtrykk for brød, smør og ost har vi også tatt med svinn på 37% for brød, 22% for smør og 13% for ost.