Hoppa till innehåll

MAT OG DRIKKE

Kategorien mat og drikke inkluderer utslipp av drivhusgasser fra:
      • Dyrkning av ​planter og oppdrett av dyr, f.eks. utslipp av karbondioksid fra traktorer som brukes på gården, og utslipp av metan var drøvtyggende dyr. 
      • Produksjon av mellomvarer som brukes på gården, som kunstgjødsel, bekjempningsmiddel, el og fossile drivstoff. 
      • Produksjon av dyrefôr. 
      • Energibruk i forbindelse med foredling av matvarer, f.eks. meierier og møller. 
      • Transport av kunstgjødsel, fossilt brennstoff og fôr. 
      • Transport till Norge når matvaren importeres, og alle transporter av matvaren fram til butikkene.

Derimot inngår ikke drivhusgassutslipp fra:
      • Produksjon av forpakning till matvaren ettersom utslippene fra dette generelt er små i forhold til utslippen fra produksjonen av matvaren selv. 
      • Transport fra butikk til forbruker. Disse utslippene er ikke neglisjerbar, men pleier å regnes som en del av transportsektoren heller enn matvaresektoren. 
      • Energibruk av tilberedning av maten. Disse utslippene er ikke neglisjerbar, men pleier å regnes som en del energisektoren heller en matvaresektoren. 
      • Produksjon av infrastruktur (f.eks veier for transport), jordbruksmaskiner og bygninger.