MAT OG DRIKKE
Kategorien mat og drikke inkluderer utslipp av drivhusgasser fra:
- Dyrkning av planter og oppdrett av dyr, f.eks. utslipp av karbondioksid fra traktorer som brukes på gården, og utslipp av metan var drøvtyggende dyr.
- Produksjon av mellomvarer som brukes på gården, som kunstgjødsel, bekjempningsmiddel, el og fossile drivstoff.
- Produksjon av dyrefôr.
- Energibruk i forbindelse med foredling av matvarer, f.eks. meierier og møller.
- Transport av kunstgjødsel, fossilt brennstoff og fôr.
- Transport till Norge når matvaren importeres, og alle transporter av matvaren fram til butikkene.
Derimot inngår ikke drivhusgassutslipp fra:
- Produksjon av forpakning till matvaren ettersom utslippene fra dette generelt er små i forhold til utslippen fra produksjonen av matvaren selv.
- Transport fra butikk til forbruker. Disse utslippene er ikke neglisjerbar, men pleier å regnes som en del av transportsektoren heller enn matvaresektoren.
- Energibruk av tilberedning av maten. Disse utslippene er ikke neglisjerbar, men pleier å regnes som en del energisektoren heller en matvaresektoren.
- Produksjon av infrastruktur (f.eks veier for transport), jordbruksmaskiner og bygninger.